Hospice Vendsyssel
Hospicet indeholder 12 sengestuer, de sidste 3 er dog endnu ikke færdigt etableret og står som umøblerede rum med rå vægge. Huset er placeret på en bakke med udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat i baggrunden. Største delen af huset er i et plan. Et depot og teknikrun er dog etableret i kælderen. Indgangen er placeret centralt i huset i facaden forrest i billedet. Til højre for indgangen er husets administrative arealer og til venstre findes mødelokaler, værksted, omklædning og køkken. Sengestuerne og opholdsrummene for patienter og pårørende er placeret modsat af indgangen, og sengestuerne har alle del i facaden med udsyn udover Frederikshavn. De forskellige områder opdeles af to indre gårdrum, der samtidig trækker lys ind i bygningens indre.
Ved indgangspartiet markeres af en udkragning i tagkonstruktionen. Det gør det naturligt for besøgende at gå hen til denne del af byggeriet. Mødelokalerne er dog også fremhævet under denne udkragning, og personalet fortæller, at besøgende nogle gange tager i dørene ind til mødelokalerne, hvis de ikke bemærker hovedindgangen, der er placeret mere tilbagetrukket i facaden.
Lige indenfor døren møder man receptionen. Skranken er let at få øje på i kraft af placering og farve. Arbejdspladserne ved receptionen er trukket tilbage, og glasvægge omkring skranken sikre, at støj og træk fra gange og døre mindskes. Receptionen er placeret ved siden af sygeplejerskernes vagtstue og adskilles af en glasvæg. Vagtstuen har ligeledes en glasvæg med folie ud til ankomstområdet. Receptionen er desuden placeret i forbindelse med de øvrige administrative arealer.
Fra ankomstarealerne er udsyn til en lukket gårdhave med terrasser og forskellige planter. Gårdhaven giver mange af husets indre rum dagslys, udluftning og ud kig til planter. Samtidig bliver gårdrummet semi-privat, da det kun er tilgængeligt for brugerne i hospicet.
Ind til vagtstuen er etableret en glasvæg, der er beklædt med en folie. Folien har et motiv fra en strand, som er meget kendt i lokalområdet. Det store billede bliver bemærket af mange som et positivt og smukt billede, fortæller personalet. Folien skaber desuden en semi-transparent flade, der hindre direkte indkig, men gør det muligt at fornemme, om der er personer i vagtstuen. Personalets arbejde e er således privat på trods af glasvæggen.
Vagtstuen er placeret ved siden af receptionen i Hospice Vendsyssel. Det er her personalet fører journal, har faglig sparing og holder små uformelle møder. Lokalet indeholder flere kontorarbejdspladser og har direkte adgang til medicinrummet og receptionen. Fra vagtstuen er udsyn til en indre gård, som gør det muligt at fornemme udelivet og trække dagslys ind i rummet, på trods af at rummet er placeret i en af de inderste dele af huset. Den centrale placering betyder, at alle gæster i huset hurtigt bliver klar over, hvor personalet holder til og placeringen er desuden central i forhold til sengestuerne.
Umiddelbart indenfor døren i hospice, modsat receptionen og vagstuen, er placeret et stort mødelokale. Lokalet kan deles op i to mindre rum med en foldevæg. Det kan også åbnes op eller lægges sammen med dele af ankomst områderne, hvis der er et ønske om at skabe et særligt stort rum. Rummet er placeret, så afsides fra sengestuerne og de øvrige opholdsrum, at store arrangementer let kan afholdes uden at være til gene.
Sengestuerne ligger som forskudte elementer med vinduer i husets østlige facade. Forskydningen går igen i de indre gangarealer, så gangstykkerne sjældent er længere end 15 meter. Gangene brydes desuden op af store billeder på væggene, opholdszoner, samt kig til gårdrummene eller til udsigten over Frederikshavn.
Der træ i gulvfladerne i gangene og i de andre primære opholdsrum, hvor patienter og pårørende færdes.
Langs gangen står et klaver, som bliver brugt ved særlige lejligheder. Det er placeret, så patienter og pårørende kan åbne døren og høre klaveret fra de fleste sengestuer.
Et af de først opholdsrum man møder i Hospice Vendsyssel er et legerum for børn. Det er indrettet til mindre børn og er placeret i forbindelse med en opholdsniche på gangen. Der er en glasvæg og dør ind til rummet, så det kan lukkes af. Glasvægge sikre samtidig, at forældre kan holde øje med børnene nichen, uden at lyde fra rummet kan høres i gangzonen.
Bevæger man sig ned i sengeafsnittet i hospicet, møder man spise- og opholdstuen. Rummet er indarbejdet med glasvægge ud til gangarealerne ved sengestuerne, men der er ikke indkig til rummet fra andre opholdsrum eller fra ankomstområdet. Fra rummet er udgang til en gårdhave, som indeholder både en terrasse og mindre bede.
Centralt i huset et lille stykke fra ankomsten findes husets største opholdsrum, spise- og opholdsstuen. Spisestuen er indrettet som et lyst og åbent rum, med store vinduer ud mod en lukket gårdhave. I køkkenet er denne ene del udformet som en buffet, med integrerede varmeplader, der kan tændes for at holde maden varm. Det er i dette rum, at patienter og pårørende spiser frokost og aftensmåltider, hvis det ikke foregår på sengestuerne. Der er brede døre og stik i gulvet, så sengene kan køres ind og reguleres.
Den ene ende af opholdsstuen er udarbejdet som en pejsestue. En stemningsskabende murstensvæg indeholder både en integreret pejs og en lille siddeniche. Stuearealet er indrettet med forskellige bløde møbler i farver. Fra pejsestuen er ligesom fra spiseområdet udsigt ud til et lukket gårdrum. En foldevæg kan dele rummet op så spise og stue området deles. Denne væg er dog meget sjældent i brug.
I forbindelse med spise- og opholdsstuen er indarbejdet en lukket gårdhave. Haven er indrettet med terrasser og mange forskellige planter. Der er indarbejdet to gårdhaver i huset og placeringen af dem, trækker dagslys ind i de indre rum og giver mange af husets indre rum mulighed for udsyn til udearealer og mulighed for udluftning. Samtidig er gårdhaven et semi-privat uderum, som kun er tilgængeligt for andre brugere af hospicet.
Bevæger man sig ned mod sengestuerne fra ankomstarealerne, møder man forskellige opholdszoner langs gangarealerne. Nicherne er i åbn forbindelse med gangen, og de er udformet med hvert deres individuelle præg. Dog er de alle indrettet med bløde møbler. De fleste er placeret i forbindelse med et stort vindue, der trækker dagslys ind og giver adgang til haven og udsigten over Frederikshavn.
Langs gangzonen er indarbejdet flere nicher for ophold. Nicherne har hver deres præg og varierer i valg af møbler og farver, men de er alle indrettet med bløde stole. Flere af dem er som denne placeret med et stort vindue mod haven og udsigt udover Frederikshavn.
I hospicet er etableret to pårørenderum. Hvert med to senge og et tilhørende badeværelse. De giver mulighed for, at flere pårørende kan overnatte, hvis der ikke er plads på sengestue. For nogle pårørende kan det også være for meget at overnatte på selve sengestuen og et pårørende rum kan være et godt alternativ. Rummene er placeret centralt i huset, så de er tæt på alle sengestuerne. Fra rummene er udsyn til en gårdgave.
Et rum er indrettet med et badekar til brug for patienter og pårørende. Rummet er indrettet med fliser i mørke nuancer og lyse træmøbler til opbevaring af personalets hjælpemidler. For at sikre, at patienterne er tilpas, er der en lidt højere temperatur i dette rum. Et vindue over badekaret giver desuden den badende kig til himlen. Vinduerne i facaden er afskærmet med en halvtransparent væg af hensyn til patienternes privatliv. For at understøtte den afslappede atmosfære er desuden indarbejdet en særlig dæmpbar belysning. Stemningsskabende lys i forskellige farver kan desuden tændes. Fra rummet er adgang til et HC-toilet, dette bruges dog kun som et ekstra depot.
Sengestuerne er indrettet med en lille entre lige indenfor døren. Her er plads til opbevaring af personalets hjælpemidler til plejen og garderobeplads til både patienter og pårørende. I skabene er desuden et lille køleskab, en sikkerhedsboks og en vask. Fra entreen er desuden udgang til badeværelse. Vasken bruges ofte af pårørende eksempelvis til at fylde vand i vaser.
Over håndvasken er indarbejdet et ovenlysvindue, der gør det muligt at trække dagslys ind i rummet og at lave naturlig ventilation. Oprindeligt var amaturet med sensor, men dette blev dog skiftet ud bl.a. fordi patienter og pårørende havde svært ved at bruge det fortæller personalet. Håndvasken kan ikke hæves eller sænkes.
Badeværelset er lavet med gulvvarme af hensyn til patienternes komfort. Rummet indeholder desuden skabe til private ejendele og til personalets hjælpemidler.
Badeværelserne er designet med en mørk flise og hvide gipsvægge. Der er valgt et almindeligt toilet, hvor en bækkenstol kan køres henover. Der er ikke indrettet en egentlig bruseniche, så hele badeværelset kan tages i brug som bruserum. Patienterne sengebades dog oftest eller alternativt bades de i wellnessrummet. En seng kan ikke kører ud på badeværelset.
Ved hver sengestue er placeret en lille terrasse, som er i niveaufri adgang fra sengestuen. Den er indrettet med et par stole og et lille bord. Den er overdækket og delvist afskærmede mod de andre udearealer, men giver samtidig adgang til haven og udsyn udover Frederikshavn.
I hospicet er medicinrummet placeret centralt, og indarbejdet så der kun er adgang til det fra vagstuen. Det er indrettet med meget bordplads, så der er plads til opmåling af medicin til alle patienter på en gang.
På hospicet er skyllerummene indrettet, så rent og urent er i samme rum. Rummet er desuden indrettet, så det har plads til opbevaring af div. hjælpemidler. Et vindue ud til et gårdrum giver desuden mulighed for udluftning med naturlig ventilation.
Oprindeligt foregik alt vask af linned internt i huset, derfor er vaskerummet og opbevaringen af linned særligt stort i Hospice Vendsyssel. Denne del er huset er dog også placeret, så der er separate udgange fra både et rent og et urent linneddepot. Hvilket giver let adgang for afhentning og udbringning af linned. Det et urene linned står i bure, hvilket letter personalets arbejdsgange.
Kontorene for størstedelen af hospicepersonalet er placeret som et samlet element tæt ved receptionen. Frivilligkoordinatoren, køkkenpersonalet og pedellen har dog kontorer i en anden del af huset. Kontorerne er placeret langs en selvstændig gang, så det administrative personale bevæger sig ikke nødvendigvis langs sengestuerne. Ud til gangen er placeret samtalerum og et mindre bibliotek, som også bruges af pårørende.
Et kontor er indrettet til to personer og med et mindre bord og stole med plads til små møder. Dørene til kontorene er ofte åbne, men der er ikke visuel forbindelse til de andre kontorer. Fra kontorene er udsyn til husets ankomstarealer.
Frivillige koordinatoren har et kontor placeret i umiddelbar forbindelse med en bagindgang. Der er ofte mange frivillige, der kommer forbi kontoret, så placeringen sikre ro i ved hovedindgangen. Placeringen er desuden tæt ved garderobe, depot og køkken, som de frivillige også kan have ærinder i.
I forbindelse med kontorarealerne er indarbejdet et samtalerum, der både bruges til små møder mellem personale og samtaler med pårørende. Rummet er indrettet med stole om et bord og med udsyn til et lukket gårdrum. Døren kan lukkes, så samtaler kan foregå privat i rummet.
Et mindre rum ved personalets kontorarealer er indrettet som et bibliotek, der indeholder materiale for pårørende og for personalet.
I forbindelse med kontorarealerne er indrettet et mødelokale. Der er indgang til rummet fra kontorarealerne og sengestuearealerne og rummet bruges hovedsageligt i forbindelse med faglige møder for det kliniske personale. Der er mulighed for at delerummet i to med en foldevæg, men rummene bliver dog så småt, at de ikke passer til de møder, der typisk er behov for at holde. Derfor benyttes foldevæggen sjældent.
Køkkenet er placeret lidt tilbagetrukket fra opholdsarealerne og sengestuerne tæt ved bagindgangen, depot og pedelkontoret. Det er indrettet med fokus på arbejdsmiljø og funktionalitet, og der er bl.a. hæve-sænke køkkenborde.
Fra rummet er direkte adgang til udearealerne og området ved bagindgangene. Varer til brug for køkkenet leveres således direkte ind til depoterne med madvare, uden at komme igennem andre dele af huset.
Pedellens kontor og værksted placeret i forbindelse med et mindre depot rum, som indeholder redskaber der ofte er i brug i forbindelse med arbejdet. Rummet har desuden adgang til udearealerne, hvilket passer til pedelens arbejdsopgaver.
Tæt ved pedellens værksted og bagindgangen er placeret et rengøringsrum. Det er indrettet til opbevaring af redskaber, rengøringsmidler og rengøringsvogne. Rummet er desuden indrettet med en stor gulvrist, der gør det muligt at vaske store møbler eller lignende i rummet. Der er direkte adgang til udearealerne og området ved bagindgangen fra rummet. Vare til brug for rengøringen leveres således direkte ind til dette rum, uden at komme igennem andre af husets rum.
Det store depot er placeret i husets kælder tæt ved en trappe, en elevator og bagindgang, der gør det let at få store hjælpemidler op centralt i sengestueafsnittet. Rummet er designet med højt til loftet og reoler, der giver overblik over indholdet.
Tæt ved bagindgangen er personalets omklædningsrum placeret. Rummene er indrettet med skabe til private ting og brusere. Dameomklædningen er større end mandeomklædningen, da der typisk er ansat flere kvinder i huset.
Huset omkranses af en have med flere opholdsrum. Ud for sengestuerne er indrettet terrasser ved sengestuerne med et par stole og et bord. Længere ude i haven er en pavillon og gynger, samt en lille sti med en særlig belægning, der gør det lettere for patienter i kørestol eller senge at komme rundt i haven. Fra haven er udsyn ud over Frederikshavn og havet ses i horisonten. Haven og størstedelen af sengestuerne er orienteret mod øst.
I den sydlige del af haven er placeret et drivhus og flere højbede. Der blandt andet bruges til at dyrke krydderurter til brug for køkkenet.