Gudenå Hospice
Vejens naturlige forløb og skiltningen leder gæster til husets indgang, der er placeret ved den fjerneste del af billedet. Indgangen og ankomstvejen er placeret mod parkeringspladser og øvrige institutioner i lokalområdet. Langs indgangsvejen er indarbejdet en sansehave med højbede. På husets modsatte side er indarbejdet et grønt areal.
Træder man ind af døren i Gudenå Hospice, så træder man ind i et stort åbent ankomstrum. Rummet er indrettet med kunst på væggene, træ i gulv- og loftflader, to klynger af stole til ventende, et flygel og en stor skulpturel lysestage, som tændes, når en patient er gået bort. Rummet er centralt placeret i huset, og der er forbindelse til mange andre rum herfra. Der er således åben forbindelse til receptionen, som ses til venstre i billedet, husets spise- og opholdsstue samt gangarealerne til sengestuerne og personaleområdet. Et anretterkøkken, et mødelokale og et legerum er desuden placeret med døre ud til rummet.
Kigger man til venstre, når man er kommet indenfor døren i ankomstrummet, så møder man receptionen. Receptionen er placeret i forbindelse med de øvrige administrative faciliteter. Den ligger ud til det store ankomstrum, der er åben forbindelse med husets spise- og opholdsstue samt gangene ved sengestuerne og personaleområdet.
Centralt i huset ved ankomstrummet findes husets største opholdsrum, spise- og opholdsstuen. Rummet er indrettet med en spisestue og et sofaområde, der begge har udsyn til det grønne areal. Der er meget aktivitet i dette rum. Både frivillige, pårørende og personalet spiser ofte her. Det er også tit dette rum, der bruges til fællesarrangementer eksempelvis ved musikaftner. Rummet er placeret i åben forbindelse med ankomstrummet, der dog kan afskærmes med en skillevæg. Skillevæggen er dog af praktiske årsager sjældent sat op, selvom personalet fortæller, at nogle føler sig eksponeret for indgangen, når de sidder i spise- og opholdsstuen.
Til højre for indgangen til Gudenå Hospice i det centrale ankomstrum står et flygel, der bruges ved særlige lejligheder og ved gudstjenester. Til venstre i billedet ses desuden indgangsdøren til mødelokalet, der også ligger i forbindelse med ankomstrummet. Til højre i billedet ses en stor skulpturel lysestage, der tændes, når en patient er gået bort.
Tæt ved spisestuen er indarbejdet et anretterkøkken, der bruges i forbindelse med spise- og opholdsrummet. Det er et rum, der bruges af både personale, frivillige og pårørende. Rummet er udformet som et lukket rum, hvilket begrænser støjgener. To døre ind til rummet er dog åbne det meste af tiden.
I forbindelse med ankomstrummet og husets spise- og opholdsstue er indarbejdet et legerum til mindre børn. Rummet kan lukkes af, så lyde ikke generer, men glasvægge ind til rummet sikre samtidig at forældre kan holde øje med børnene fra spise- og opholdsstuen, uden at døren står åben.
Et stort mødelokale kan deles op i mindre med en skillevæg. Rummet er placeret, så det både har adgang til ankomstrummet samt en særlig indgang i forbindelse med mødelokalerne. Denne indgang er indarbejdet, så store arrangementer kan foregå uden at forstyrre alle i huset.
Den buede form i husets grundplan går igen i husets indre gange og vægge. Her ses en gang ved sengestuerne, der er udsmykket med billeder og enkelte farvede vægflader. Udtrykket bliver brudt op af ovenlysvinduer og opholdszoner, der er i åben forbindelse med gangene. Der træ i gulvfladerne i gangene og i de andre primære opholdsrum, hvor patienter og pårørende færdes. I gangarealerne og ankomstrummet er lofterne desuden beklædt med trælister, som giver en varm glød til rummet og dæmper rumklangen. Sengestuerne er placeret med seks sengestuer på hver side af det centrale spise- og opholdsrum. Tre af stuerne er dog ikke færdigt etableret, men står med den rå betonskal.
Kontorene for hospicepersonalet er placeret som et samlet element i forbindelse med receptionen. Sygeplejerskernes vagtrum er et åbent rum med flere arbejdspladser. Fra dette rum er videre forbindelse til lukkede rum, der bl.a. indeholder mødefaciliteter og arbejdspladser for hospicelederen og frivilligkoordinatoren. Der er glasvægge ind til flere af kontorene, der giver en visuel forbindelse. Der er gulvtæppe i alle kontorarealerne, som mindsker støj ved at dæmpe trinlyde og sikre en lav rumklang.
Et kontor er indrettet til to personer. Der er visuel forbindelse til sygeplejerskernes vagtrum gennem en glasvæg. Der er gulvtæppe i alle kontorarealerne, som også dæmper trinlyde og sikre en lav rumklang.
Langs gangene er indarbejdet to opholdsrum, der er i åben forbindelse med gangarealerne. De indeholder hver især både et sofaområde og et lille spisebord med stole omkring. Personalet nævner, at pårørende typisk søger ned i rummene, hvis de har brug for at være mere for sig selv, end de kan være i spise- og opholdstuen.
Langs gangene er indarbejdet to opholdsrum, der er i åben forbindelse med gangarealerne. De indeholder hver især både et sofaområde og et lille spisebord med stole omkring. Personalet nævner, at pårørende typisk søger ned i rummene, hvis de har brug for at være mere for sig selv, end de kan være i spise- og opholdstuen. I et af de to opholdsrum er placeret en massagestol som særligt bruges af de pårørende.
I den østlige ende af huset er indarbejdet et orangeri. Rummet bruges ved særlige arrangementer, men også som et almindeligt opholdsrum. Fra rummet er udsyn ud over husets grønne areal.
Ved sengestuerne er gangen lidt bredere, så der er plads til en venderadius for en seng, når patienterne skal ind og ud af stuerne. Det lille indhak ved indgangen til to stuer er markeret med farver, der varierer over alt i huset. Der er valgt afdæmpede rolige farver over alt i huset. Ved døren til hver sengestue er et lille skilt med navnet på beboeren.
Et samtalerum er indrettet til eksempelvis samtaler mellem psykolog og pårørende. Personalet fortæller dog, at mange ikke er glade for at bruge rummet, da det ikke opleves privat. Det store vindue i rummet er rette mod parkeringspladsen og ankomstvejen, hvor mange går forbi, hvilket går at nogle føler sig eksponeret i rummet.
Et rum er indrettet med et badekar til brug for patienter og pårørende. Rummet er indrettet med fliser i bløde nuancer og med træ på væggen samt træmøbler til opbevaring af personalets hjælpemidler. For at sikre at patienterne er tilpas, er der en lidt højere temperatur i dette rum. Vinduerne er desuden placeret højt, for at undgå indkig og samtidig bevare dagslyset. Døren inde i rummet leder til et HC toilet, dette dog bruges dog kun som et ekstra depot.
Sengestuerne er indrettet med et lille ankomstareal, som en åben gang, herfra går man ind i opholdsdelen af rummet, men indgangen til toilettet og skabe med garderobe og personalets hjælpemidler er placeret i ankomst nichen.
Opholdsdelen er indrettet med et lille bord, en sovesofa, en blød stol, et lille bord, et fjernsyn og billeder på væggene. Der er forskellige farver på sengestuerne og i inventaret, der også alle er udført med trægulv og loftslift. Indretningen går igen i alle sengetuerne, dog er nogle spejlvendte i forhold til billede, der ses her. Fra alle sengestuerne er udsigt over det grønne areal og udgang til en lille terrasse, der er afskærmet mod de andre sengestuer og mod selve haven.
Der er etableret tolv sengestuer på hospicet dog er kun ni taget brug. De øvrige tre står stadig med rå gulve, vægge og lofter.
På sengetuens toilet er armaturer indarbejdet og valgt, så de er let forståelige og kan støtte dårligt gående eller personer med fysiske udfordringer. Spejlet over vasken kan afskærmes, hvilket er et ønske fra flere patienter. Badeværelset er lavet med gulvvarme af hensyn til patienternes komfort.
På hospicet er skyllerummene indrettet, så rent og urent er i samme rum. Der er ikke indarbejdet en bækkenkoger, men der arbejdes i stedet med engangsbækkener. Personalerummene langs sengestuerne har en automatisk dør, der åbner ved tryk på en knap.
Et linneddepot placeret på gangen ved sengestuerne. Her opbevares alt linned til brug for den daglige pleje af patienterne. Vask af linned foregår ikke i huset. Personalerummene langs sengestuerne har en automatisk dør, der åbner ved tryk på en knap.
Et depot er udformet specielt til sygeplejerskernes hjælpemidler og er placeret på gangen ved sengestuerne. Her opbevares bl.a. klinisk udstyr, der bruges i plejen, men generel mangel på depotplads gør, at andre ting flytter ind. Personalerummene langs sengestuerne har en automatisk dør, der åbner ved tryk på en knap.
Pedellens værksted er indarbejdet i en den nordlige del af huset tilbagetrukket fra sengestuerne. Rummet har som et af de få personalerum også en separat adgang til udearealerne.
Køkkenet er placeret lidt tilbagetrukket fra opholdsarealerne og sengestuerne, dog er det tæt på kontorarealerne og i umiddelbare forbindelse med vareindleveringen. Rummet er indrettet med fokus på arbejdsmiljø og funktionalitet og har bl.a. hæve-sænke køkkenborde.
I forbindelse med de øvrige personalearealer er placeret omklædningsrum for personalet. Rummene er indrettet med skabe til private ting samt bad. Dameomklædningen er større end mandeomklædningen, da der typisk er ansat flere kvinder i huset.
Ud for opholdsrummene og sengestuerne er placeret et åbent grønt areal, der indeholder en stor græsplæne, træer, stier, en legeplads og terrasser ved alle opholdsrum. Ved alle sengestuerne og opholdsrummene er indarbejdet små terrasser, med et par stole og et bord. Terrassen ved spise- og opholdsstuen er større og herfra er direkte adgang til græsplænen. Alle terrasser vender mod syd.
Legepladsen er placeret ud for spise- og opholdsstuen længere nede i haven, denne del af haven er også er tilgængelig for andre i lokalområdet. Legepladsen besøges blandt andet af en lokal børnehave.